Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Plantaardig of traditioneel: welk kerstdiner had een grotere ecologische voetafdruk voor de planeet

Kerstmis

Voor velen lijkt de omgeving bij het denken aan een kerstdiner weinig te maken te hebben met feestelijk eten. Al het voedsel dat de mensheid consumeert, heeft echter een bepaalde ecologische voetafdruk. Vandaag, minder dan 24 uur na het heffen van het kerstglas, kan het idee van hoeveel er is bijgedragen aan de Opwarming van de aarde weer opduiken.

Met dit uitgangspunt hebben Canadese wetenschappers geëvalueerd welk kerstdiner een grotere ecologische voetafdruk voor de planeet oplevert. Volgens experts van de École de technologie supérieure (ÉTS) in Montreal verbruikt het traditionele feestelijke eten op deze datum gemiddeld 70 procent van het dagelijkse koolstofbudget dat een persoon heeft om de doelen te bereiken die zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs: een stijging van 1,5°C tegen het midden van de eeuw en 2°C tegen 2100.

Als het gaat om veganistische diners, wiens dieet plantaardig is en geen dierlijke derivaten bevat, bedroeg hun ecologische voetafdruk 14 procent van hun dagbudget. "Sommige voedingsmiddelen, vooral vlees en zuivelproducten, stoten veel meer broeikasgassen uit dan plantaardige opties", aldus de experts in een verklaring.

In die zin benadrukten ze dat “de productie van voedsel van dieren meer land in beslag neemt en bijdraagt ​​aan het verlies van leefgebied. Terwijl de planeet blijft opwarmen als gevolg van ineffectieve strategieën en een gebrek aan politieke consensus, blijft voedsel een van de belangrijkste aanjagers van verandering, grotendeels veroorzaakt door mensen op het noordelijk halfrond.”

"Tijdens de kerstperiode consumeren we rijker voedsel dat een grotere impact heeft op het milieu", aldus het team van wetenschappers onder leiding van Thomas Elliot. Om deze impact te beoordelen, keken de experts eerst naar de ecologische voetafdruk van het gemiddelde Canadese dieet. Ze zeiden dat de gemiddelde omnivoor ongeveer 15 kg kooldioxide (CO2) uitstoot, een cijfer waarvoor elke dag 16 vierkante meter landbouwgrond nodig is. Ondertussen stoot de gemiddelde veganistische Canadees 5 kg CO2 uit, wat overeenkomt met vijf vierkante meter land.

De volgende stap was het beoordelen van "het soort voedsel dat mensen op feestjes eten, zoals gebraden ham, kalkoen, varkensvleespastei en fruitcake", maar ook opgenomen in de analyse "een veganistisch Wellington-gebraad, een groentetaart en een veganistische kersttaart". taart.

"Geroosterde ham en varkensvleespastei hebben een veel grotere impact dan al het voedsel dat gemiddeld op een dag wordt geconsumeerd door iemand in Canada met een typisch omnivoor dieet, wat bevestigt dat feestelijk voedsel onze ecologische voetafdruk vergroot", benadrukten de experts. Terwijl wordt benadrukt dat "zowel de ecologische voetafdruk als het landgebruik toenemen: meer landgebruik betekent over het algemeen meer uitstoot van broeikasgassen."

In die zin legden ze uit dat "geroosterde ham drie keer meer koolstof uitstoot dan veganistische Wellington en meer dan 4,5 keer het landoppervlak nodig heeft." "In feite heeft geroosterde ham de hoogste Koolstofvoetafdruk en het hoogste landgebruik van de voedingsmiddelen die we hebben gemodelleerd, wat de koolstofintensiteit en het niveau van landgebruik van varkensvlees aantoont", merkten de onderzoekers op.

En ze vervolgden: “Varkenspastei en gebraden kalkoen komen op de tweede plaats, gevolgd door vleesloos voedsel. Veganistische kersttaart produceert bijvoorbeeld minder koolstof en vereist minder land dan vegetarische fruitcake die eieren en boter bevat. Om het in cijfers uit te drukken, volgens de Canadese wetenschappers: "geroosterde ham en varkensvleespasteitjes hebben de grootste ecologische voetafdruk, stoten respectievelijk ongeveer 7 kg CO2 en 6 kg CO2 uit, en vereisen beide ongeveer zeven vierkante meter landbouwgrond". "We zien dat varkensvlees 54% van het gewicht van de paté vertegenwoordigt, maar 81% van de uitstoot van broeikasgassen produceert", verdiepten ze zich.

Nu, in vergelijking met plantaardig eten, benadrukten de experts dat in "veganistische plantaardige taart (die een derde van de milieueffecten van varkenstaart veroorzaakt) het de korst is die meer van de driekwart van de effecten genereert, terwijl de vulling van aardappelen, champignons en tofu te verwaarlozen is.

In cijfers uitgedrukt, hebben de Vegan Pie en Vegan Wellington de kleinste ecologische voetafdruk, aangezien "beide slechts 1 kg CO2 uitstoten en minder dan twee vierkante meter landbouwgrond nodig hebben".

Onder de bevindingen merkten de wetenschappers op dat "een maaltijd bestaande uit geroosterde ham, varkensvleespastei en een stuk fruitcake tot 70 procent van iemands dagelijkse koolstofbudget verbruikt." Waarvan slechts 30% overblijft voor bijvoorbeeld transport en kerstcadeaus.

Aan de andere kant, toen ze de typische veganistische kerstmaaltijd, die ze hadden samengesteld met "een groentetaart, veganistische Wellington en veganistische cake", evalueerden, verzekerden ze dat het "slechts ongeveer 14 procent van het dagelijkse koolstofbudget gebruikte".

“We kunnen veel beslissingen nemen om onze koolstof- of landbouwgrondvoetafdruk te verkleinen, en voedsel is een van de belangrijkste. Nu we deze feestdagen meer en beter eten, is het goed om in gedachten te houden wat die keuzes de planeet belasten en de milieuvoordelen van heerlijke plantaardige opties in overweging te nemen", concluderen de experts in de verklaring.

Blijf lezen:

Post a Comment for "Plantaardig of traditioneel: welk kerstdiner had een grotere ecologische voetafdruk voor de planeet"